voorpagina 1400x400

Nieuwe geluidsset EV-EKX

 Electro Voice EKX

Ondanks dat ik nog steeds super tevreden ben met mijn 'oude' Master-Audio geluidsset, was het toch een keer tijd om een nieuwe aan te schaffen. De oude set is inmiddels 26 jaar oud! Maar wat is die set (nog steeds) goed!

Waarom een nieuwe geluidsset?

"Waarom een nieuwe geluidsset dan?", zul je vragen...
1 - Vanwege het 'visuele plaatje'. Omdat mijn set 26 jaar oud is, laat zich dat nu ook wel zien. Ondanks dat ik er bijzonder zuinig op ben, en diverse 'revisie' beurten heb gegeven kun je wel zien dat het geen speakers meer zijn van deze tijd.
Ik vindt altijd dat de hele show er goed uit moet zien. Geen hobby-materiaal maar echt professioneel. Zoals ik altijd zeg: "je moet goed voor de dag komen". Alles moet kloppen en goed zijn. Dus daarom vindt ik ook dat ik met 'mooie' speakers aan moet komen van hoge professionele kwaliteit.

2 - het gewicht van de nieuwe speakers is iets lager. De bas-speaker kan ik alleen optillen, en ook de top-speakers kan ik alleen plaatsen zonder dat ik op de bas-speaker hoef te klimmen. (Wat ik bij mijn oude set moest doen.) Ik wordt ook ouder :-(  en langzamerhand ben ik de hele zware apparatuur aan het vervangen voor lichter, en beter(!) materiaal.

3 - De speakers zijn nu aktief. Dat wil zeggen dat elke speaker zijn eigen versterker ingebouwd heeft. De 'oude' set maakt gebruik van 1 losse versterker (passief). Als deze onverhoopt uit zou vallen, dan ligt de show stil. Bij de nieuwe speakers kan er 1 kapot gaan, maar dan blijven de andere 3 nog gewoon werken. De bedrijfszekerheid is dus veel hoger.

En tenslotte; geluidstechnisch is er in 26 jaar natuurlijk heel wat verbeterd. En dat is te horen!

Waarom heb ik gekozen voor de Electro-Voice EKX serie?

(Dit is even een techneuten stukje...)

Er zijn diverse kwaliteitsmerken welke passen bij mijn show. Ik ben geen geluidsbedrijf, dus dure 'array' systemen of L.A. Acoustics dat gaat mij te ver. De investering moet overeenkomen met de inkomsten en de show.

Daarom heb ik de keuze uiteindelijk beperkt tot QSC of EV. Systemen die van professionele kwaliteit zijn tegen een redelijk budget. Ik heb ook naar JBL, Yamaha, en zelfs Wharfdale Pro gekeken, maar die vielen uiteindelijk toch af. Meestal vanwege de specs. QSC is momenteel een 'hot' merk, dus ik heb deze zeker heel goed overwogen.

De eerste gedachte ging uit naar de QSC K12.2 plus bijpassende sub.  Een kleine lichte speaker met veel vermogen en een goede geluidskwaliteit. Echter, mijn innerlijke voorkeur gaat wel een beetje naar 15" woofers, en niet de 12". Maar dat was niet de voornaamste reden. Het belangrijkste vondt ik de afstralingshoek van 75°. Dat is een smalle geluidsbundel richting het publiek. Ik sta vaak in cafe's en dicht op het publiek. Daarom vindt ik een speaker met een brede afstraling belangrijk zodat iedereen het geluid mooi kan horen, en niet alleen het publiek wat in 'de straal' staat.
Een andere reden is; QSC levert deze speakerserie niet in 15" formaat, en de QSC speakers die wel 15" hebben, zoals KW152, die is een stuk duurder dan de EV, en heeft minder rendement en vermogen.

Zoals gezegd; mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar een topspeaker met een 15"woofer. Die klinken 'onderin' een stuk warmer, ik hou zelf niet zo van 'mid' geluid, en dat krijg je al snel met een 12" woofer. Ook klinkt de piano (ik heb een pianoshow...duh...) al snel erg hard omdat pianogeluid precies in dat 'mid' gebied zit wat een 12"produceert.

En nog een overweging is het 'modulair' gebruik. Bij kleinere groepen kan ik volstaan met 2 losse tops zonder een sub. De losse top van 15" heeft dan qua frequentie-bandbreedte voldoende in huis om ook de bassen goed weer te geven zonder een sub.

Om deze redenen heb ik uiteindelijk niet voor de QSC gekozen.

Dan Electro-Voice

Bij EV zijn er 4 systemen wat in mijn scope past. De ZLX / ELX / EKX / ETX series.
De ETX serie is de high-end serie met veel vermogen voor grote aantallen publiek. Dat budget was voor mij te hoog, en vooral, dat heb ik niet nodig!!

De ZLX is de 'budget' lijn, met mooie specificaties, een kunststof kast (=licht aan gewicht!) en uitgebreide mogelijkheden zoals verbinden met BlueTooth en dergelijke. Nu vindt ik zelf dat BlueTooth verbinding niets te maken heeft met een professioneel geluidssyteem. Het valt voor mij dan in de categorie 'starters-DJ-pakket'. Kunststof behuizing is wel fijn vanwege het gewicht, maar klanktechnisch is hout veel beter.  ZLX deed het voor mij niet. Het is een hele goede starterset voor DJ's maar voor live-gebruik en hoge eisen aan het geluid is het voor mij allemaal net onder de maat.

Dan heb je de ELX serie (de Live-X serie). Een prachtige serie, gemaakt voor Live-Muziek!  Houten kasten, goede specs en mooie prijzen, relatief licht aan gewicht. Hier had ik interesse in. Dan zou ik gaan voor de ELX-118P subwoofer, en de ELX-115P top.
Todat ik de prijs van de EKX-15P top zag... die was maar €40,00 duurder dan de ELX-top terwijl er 500watt meer versterkervermogen is, betere speakers en nog betere kwaliteit en specificaties. Tja... da's geen moeilijke keuze...

Dan de subwoofer. Ook daarvoor kon ik kiezen uit de ELX-18PS, of de EKX-18PS. De ELX wordt ook vaak gecombineerd met de EKX top. Zeker met de 15"top is dat een hele goede combi omdat de 15" top ook veel laag kan produceren. Maar ik hou er van om een compleet systeem te kopen. Dus liever niet combineren. De EKX kost wel een stuk duurder, maar daarvoor krijg je wel dubbel vermogen en betere kwaliteit, zowel qua techniek als aan geluid. Ook kan de EKX subwoofer als 'cardioide' opstelling geplaatst worden waardoor bassen op het podium minder zijn, en de bassen gerichter naar het publiek gestuurd kan worden.
De EKX zit qua kwaliteit tussen de ELX, en de ETX in. De EKX serie wordt ook verkocht als "beter dan ELX, maar valt onder ETX".

Ik heb dus uiteindelijk gekozen voor de EKX-15P plus EKX-18PS subwoofer per kant. Dit kan ik 'modulair' gebruiken. Bijvoorbeeld: Alleen 2 tops voor kleinere groepen, 2 tops plus 1 subwoofer, of 2 tops met 2 subwoofers. Of de 'cardioide' opstelling met 2 subwoofers om een beter podiumgeluid te hebben. Met dit complete systeem kan ik tot zo'n 300-400 man publiek aan (afhankelijk van de ruimte), het is lichter aan gewicht, het klinkt fantastisch.  Waow. Ik ben blij :-)

Technische specificaties

De EV-EKX-15P top speaker
High-efficiency 1500 Watt Class D versterker
Geleverde geluidsdruk is tot 134 dB peak SPL.
De speaker kan tot 1600 Watt peak verwerken en is 400 Watt RMS.(*)
90˚ x 60˚ stralingshoek

(*) Het continue vermogen (RMS) is bijna nergens te vinden. Bij Conrad vertellen de spec's dat er 750W continue vermogen is. In de folder van EV staat bij de passieve EKX-15 versie (dus zonder ingebouwde versterker) dat de speaker 400W continue kan hebben. Mijn inschatting na een paar keer op vol vermogen draaien is, dat de 400W continue realistisch is. Waarom het continue vermogen angstvallig niet wordt vermeld is mij een raadsel.

De EV-EKX-18SP sub speaker

High-efficiency 1300 Watt Class D versterker levert tot 134 dB peak SPL.
De speaker kan tot 1600 Watt peak verwerken en 400 Watt RMS.

(*) Het continue vermogen (RMS) is bijna nergens te vinden. Bij Conrad vertellen de spec's dat er 750W continue vermogen is. In de folder van EV staat bij de passieve EKX-18S versie (dus zonder ingebouwde versterker) dat de speaker 400W continue kan hebben. Mijn inschatting na een paar keer op vol vermogen draaien is, dat de 400W continue realistischer is. Waarom het continue vermogen angstvallig niet wordt vermeld is mij een raadsel.

 

Contact

Artist4u logo 250

Boekingskantoor Artist4U
Tel: 0165-533200
Email: info@artist4u.nl

Boekingen via Artist4U