voorpagina 1400x400

Biografie van Andy Dellenoy

De ontwikkeling van Andy's muzikale loopbaan. Vanaf zijn jongste jaren tot aan het heden.

Hoe het begon Geschreven door Andy

Andy op orgel 1975Muziek zit in het bloed. Ik kreeg voor mijn 3e verjaardag een wit lucht-orgeltje, aangedreven door een elektrische 'ventilator'. (Ik kan hem nog horen zoemen). Eén van de eerste liedjes die ik leerde was 'Vader Jacob', 'Para ti' en 'In the mood'. In een iets wat simpelere versie dan het origineel. Maar daar kwam ik later pas achter. Mijn moeder zat vroeger ook in een band, was zangeres, speelde gitaar en accordeon (voormalig Nederlands kampioene). Haar band repeteerde altijd bij ons in de huiskamer, en dan groei je dus eigenlijk vanzelf op met muzikale invloeden.

Op mijn derde levensjaar begon ik zo'n beetje te spelen op mijn witte orgeltje, en daarna op de accordeon van mijn moeder.
Ik kwam eigenlijk 'vanzelf' voor publiek te staan, op camping- en school gelegenheden. Het gekke is dat ik tot op de dag van vandaag bijna nooit nerveus ben geweest voor een optreden. 10 Personen, 2000 Personen, ik heb nooit plankenkoorts gehad.

Andy op orgel 1979Ik mocht vroeger altijd meezingen met mijn moeder (2e stem); tegenwoordig zingt moeders met mij mee!
Tijden veranderen! :) Of, kleine jochies worden groot! Nog steeds willen we regelmatig samen die 'oude' nummers zingen met allebei een gitaar in ons handen.

In 1986 zijn wij met het hele gezin in Schotland gaan wonen. Daar heb ik de elektrische gitaar opgepakt. Na de eerste paar akkoorden van (weer) mijn moeder te hebben geleerd, is de rest door mijzelf aangeleerd. Met de gitaar zijn er veel invloeden van Willie Nelson hoorbaar. Drie keer raden wie bij mijn favoriete artiesten behoort. :)

In 1988 zijn we weer terug naar Nederland gegaan. In dit jaar ben ik in mijn eerste serieuze band gegaan.

1988 tot 1991
Leadzanger + slaggitarist bij amusement orkest "Romantic Flash"
Een trio. Wij brachten all-round muziek. Top 40 en dansen. Leuk detail; Nu repeteerde 'wij' in de huiskamer van m'n ouders. Bij deze band kwam ik erachter dat ik veel mensen aansprak met mijn stem. "Waar komt die stem toch in hemelsnaam vandaan?" was vaak gehoord. Al met al waren dit leuke ervaringen, die de goede opstap waren naar de volgende band.

1991 tot 1997 - Orkest de Toendras

Leadzanger/entertainer bij amusement orkest "De Toendra's"
De Toendra's, een amusements orkest met bekendheid uit de 'piraten' tijd. (De vrijbuiters, de four tak, de havenzangers enz.)  Bekende nummers van de band; Dag en nacht, Ik zat in een klein café, Ik wil weer naar huis, enzovoort enzovoort. Bij dit orkest hoefde ik 'alleen' maar te zingen. Nu had ik dus veel meer tijd voor het publiek en de entertainment. Om maar enkele fratsen te noemen; In tentpalen klimmen, handstand op podiums, op de bar, meelopen in polonaises, boven in de nok van de zaal klimmen, ... tja, wat niet eigenlijk?

cd toendra hoes 100Met deze band hebben we ook een CD gemaakt. Waarop oude, en nieuwe Nederlandstalige Toendra-nummers werden opgenomen. De titelsong was door mijzelf geschreven; 'Ik zou willen dat het weekend was'. Met veel hulp van Jack Verburght en Mark en Mirella (van Frank en Mirella) hebben we een leuk produkt gemaakt. De CD uitreiking werd gedaan door Henk Wijngaard, waar we al regelmatig mee opgetreden hadden. Daarna veel promotiewerk voor radiostations, waar gretig vraag was naar de nieuwe CD van de Toendra's

Wij waren vaak te vinden op de 'grotere' evenementen, feesttenten en zo. Ook kwamen wij met regelmaat van de klok in aanraking met Nederlands bekenden, zoals Frans Bauer, Henk Wijngaard, Arne Janssen, Vader Abraham, en vele anderen.

Een leuke tijd, waarin ik heel veel ervaring en kennis van publiek heb opgedaan! Toch merkte ik in de loop van die jaren dat ik meer wilde dan 2 keer per week optreden. Doordat mijn collega's ook gezinnen, werk, en andere verantwoordelijkheden hadden, zat dat 'meer willen' er niet in bij deze band. In goed overleg met hen heb ik dan ook besloten om alleen verder te gaan.

1997 tot heden - solo artiest / entertainer / one-man-band

Andy Dellenoy strooikaart 250x363Het begon eigenlijk gelijk al goed. Ik hoefde niet te wachten op optredens. Dat liep gelijk al lekker. Het had naar mijn mening ook een reden;
Veel collega's (one-man-bands) spelen met voorgeprogrammeerde muziek.
Ik ben daar een beetje huiverig van, omdat je niet direct in kunt spelen op situaties die zich voordoen in het publiek. Juist dat 'muzikaal inhaken' op gebeurtenissen staat heel veel mensen aan! Ik kies ervoor om zoveel mogelijk 'zelf' te spelen met behulp van mijn keyboards. En dat bevalt het publiek gewoon heel goed. Nu komt ook mijn 'entertainment' kennis pas goed tot z'n recht.
Er zijn niet veel mensen die het aan durven om alles alleen te doen. Wat dat betreft heb ik genoeg zelfkennis en -vertrouwen dat ik het wèl durf.

Door mijn ervaring en uiteenlopend repertoire, kom ik overal terecht. En dàt is nou het leuke van alles! Sinds ik solo ben gegaan kom ik op de meest uiteenlopende evenementen. Ik zal eens wat noemen; Partyschepen, tuinfeesten, bedrijfsrecepties, personeelsfeesten, bruiloften, feesttenten, campings, bungalowparken, braderieën, cafés, restaurants, ... enzovoort.
Echt waar, overal kom ik nu!

Als solo zanger (dus enkel met muziekbanden) kan ik mijn ervaring ook lekker tonen! Dat mag dan ook regelmatig. Mijn repertoire is zeer groot en ik kan dus op vele soorten evenementen/feesten mijn mannetje staan. Entertainen, mensen van de stoel af krijgen, iedereen laten meezingen, maar vooral; zelf een goede act afleveren aan het publiek.

Andy en Willie NelsonIk ben langzamerhand steeds meer met een passie bezig die ook al van kinds af ingegoten is: Country muziek. Niet omdat het de trend is, maar omdat ik het zelf wil. Elke keer als ik in mijn auto stap naar een optreden zing ik weer: "On the road again" van Willie Nelson. Dat is gewoon traditie.
Met de country muziek kan ik ook mijn gitaar weer om m'n nek hangen. Inmiddels heb ik al veel lof en waardering mogen ontvangen voor mijn countryzang kwaliteiten, gecombineerd met gevoel voor entertainment. Zo kan ik me weer onderscheiden van collega countryzangers. Het entertainment. Het juiste nummer, het meezingen, het mee dansen. (Ja ja, ik kan ook een beetje line-dancen).

Ben best trots op deze foto; Ik samen met Willie Nelson.

U hoeft overigens niet bang te zijn dat ik deze muziek tijdens 'normale' optredens veel zal spelen.

Augustus-2002 - Opname CD Album "Dreams"

cd albumEindelijk... Andy heeft een CD-album opgenomen. Een CD met een Jack Jersey inslag, en natuurlijk afgewisseld door enkele country nummers. De CD is uitgebracht worden onder het label van Tonny Alberti. (De broer van Willeke Alberti).

Begin 2005 - Wedding Designers / Professioneel artiest

Mijn eigen zaak begonnen. WeddingDesigners. Met 2 doelen; Als professioneel uitvoerend artiest werkzaam zijn, en een begeleidingsbureau voor aankomende trouwparen. Als weddingplanner en evenement-artiestenbureau lekker aan de gang.

Augustus 2005 - Verhuisd naar Curaçao

Volledig geëmigreerd naar het zonnige gedeelte van het Nederlands grondgebied. We hebben hier alles opgezegd, verkocht, en zijn het buitenland gaan ontdekken. Alle spullen, inclusief de geluidsapparatuur zijn verscheept naar de Caribean.

Februari 2006 - Terug naar Nederland

Zonder muziek leven, althans niet op de manier zoals ik dat in Nederland gewend ben, is teveel gevraagd van mij. Ik had echt een enorme heimwee naar mijn muziek (en natuurlijk ook mijn familie). Mede omdat in de relationele sfeer niet alles koek en ei was. Toen er in december 2005 TV opnames waren in Curaçao van de Tros muziekfeesten, en daarbij ook nog mijn goede vriend Rene Riva tegenkwam, toen brak het bij mij en besloot ik om terug te gaan naar Nederland.

Ik weet het, het was een kort, maar wel een heftig avontuur. Ik ben blij dat ik weer in Nederland ben omdat ik hier mijn muziek weer volledig kan oppakken en beleven, maar... het eilandje heeft wel mijn hart gestolen, en ik zal daar nog regelmatig te zien zijn. Als ik de muziek niet zo belangrijk vond, dan zou ik daar zeker nog wonen!

April 2006 - Er weer volop tegenaan

Al mijn spullen en apparatuur zijn weer terug uit Curaçao! Ik kan er weer met volle moed en zin tegenaan! En dat doe ik dan ook weer met hernieuwde zin en inzet. Gelukkig zijn mijn 'klanten' mij niet vergeten en heb ik een agenda waar ik mij niet voor hoef te schamen :)  Ik moet eerlijk zeggen dat mijn avontuur er wel voor heeft gezorgd dat ik weer heel veel zin heb in mijn optredens.

Maart 2007 - De geboorte van "Duo de Dellenoy Brothers"

Dit is leuk! Mijn broer Berry is gestopt met het duo Heathcliff, waar hij in speelde. We gaan nu een lang gekoesterde wens uit laten komen en we gaan samen ook als DUO optreden. Berry en ik kennen elkaar door en door, en ik ben er van overtuigd dat we elkaar versterken in de muzikale- en zangkwaliteiten. We gaan ons presenteren als een live (!) spelend feestduo, die veel trekjes heeft van de dueling piano's formule. Daarbij is het natuurlijk ook nog steeds mogelijk om mij solo te boeken.

April 2007

Inmiddels hebben we diverse optredens gehad als duo, en het resultaat en reacties zijn werkelijk boven onze verwachtingen! Echt fantastisch hoe het publiek reageert op onze optredens. En, ... dat gaat alleen nog maar leuker en beter worden. We hebben vele plannen en hopelijk gaat het publiek veel van ons horen :)

Januari 2008 - De start van "Dellenoy Entertainment"

Ik heb me weer ingeschreven in de Kamer van Koophandel, en ben nu wederom weer officieel een professionele artiest. De bedrijfsnaam: Dellenoy Entertainment Services. Mijn inkomsten bestaan nu alleen nog maar uit mijn optredens :) Ik ben er weer trots op! Tevens ben ik ook ingeschreven als artiestenbureau. Ook zal ik drukwerk, en websites gaan ontwikkelen voor collega artiesten en artiesten- en evenementenbureau's.
Inmiddels heb ik tussendoor nog een passie ontwikkeld; ik beheer diverse Curacao gerelateerde websites, waaronder CuracaoVoorJou en CuracaoToerisme. Om bedrijfstechnisch het e.e.a. gescheiden te houden is er een aanvullende bedrijfsnaam geregistreerd om daar alle 'Caribisch' gerelateerde werkzaamheden onder te brengen. De naam: "CuraDeal"

November 2008

We hebben een heerlijk jaar nu al. De optredens als duo gaan werkelijk fantastisch. We hebben het als duo nu af en toe zo druk dat we de rem er op moeten zetten. Berry werkt namelijk nog wel gewoon 40 uur en heeft een gezin. De reacties van het publiek zijn werkelijk fantastisch! Zo leuk. Het geeft ons werkelijk voldoening in hetgeen wat we doen. We denken toch wel een behoorlijk uniek duo te zijn. We zijn het afgelopen jaar enorm gegroeid in ons samenspel. En dat merkt het publiek ook. Ook de optredens voor Andy Dellenoy (solo) gaan zeer voorspoedig. Over een lege agenda hoeven we niet te klagen :) Als bedrijfje gaat het ook niet slecht. Ik heb best wel veel grafische opdrachten, en opdrachten voor het ontwikkelen van websites voor artiesten en horeca.

Februari 2009 - 'Knobbeltjes' op mijn stembanden

Wat een pech... er zijn 'knobbeltjes' op mijn stembanden geconstateerd. Da's niet best. De oorzaak is waarschijnlijk een fikse verkoudheid geweest, terwijl ik toch door bleef zingen. Een absolute foute combinatie! Normaal gesproken zou het geopereerd moeten worden, maar dan zou ik er lange tijd uitliggen qua zingen. En dat gaat niet, mijn agenda is te vol daarvoor. In overleg met de artsen ben ik met intensieve logopodie bezig geweest, en ik ben begonnen met zangles bij de welbekende Mieke Wegner (de zanglerares van Frans Bauer).

Augustus 2009 - Platenlabel Dellenoy Music

Ik heb nieuwe studiosoftware aangeschaft, waardoor we nog beter onze muziek kunnen opnemen. Ik ben nu ook officieel een platenlabel, Dellenoy Music. Voor (beginnende) artiesten kunnen wij hun single digitaal verkopen via de vele downloadsshops die er zijn. We hebben de licenties om de diverse distributiekanalen te kunnen gebruiken. Leuk!

Juni 2010 - Knobbels op stembanden zijn verdwenen

De knobbels op mijn stembanden zijn volledig weg! Eindelijk!!! En dat zonder operatie. Ik mag weer volledig gebruik maken van mijn stem. Toch weer lekker hoor, na anderhalf jaar logopodie en trainingen.

September 2010 - De Wild Pianoz pianoshow krijgt vorm

Berry en ik gaan een nieuwe show erbij doen. We gaan zelf twee pianovleugels bouwen. En dan een show aanbieden zoals ongeveer de Crazy Pianos in Scheveningen. Maar dan op de Dellenoy manier ;)

Januari 2011 - Eerste optreden met de Wild Pianoz

Op 29 januari hadden wij de eerste show met de piano's. En het ging super! De naam van de show is geworden: Wild Pianoz. 'Wild' omdat het er wild aan toe kan gaan, PianoZ (met een Z) om aan te geven dat wij ook uitstekend in lounge sferen kunnen optreden met passende muziek.

2015 - Wild Pianoz wordt Wild Pianos

logo web250 WildPianosDe 'lounge' hype is toch weer aardig aan het inzakken. Vandaar dat we besloten hebben om de Z van Pianoz te gaan veranderen naar de normale S.
Vanaf heden is het dus de Wild Pianos. We hebben ook een passend logo ontwikkeld om wat meer kracht te geven aan de dynamische uitstraling van de show. Het was allemaal net wat 'te lief'. Daarom presenteren wij hierbij ons nieuwe Wild Pianos logo:

September 2016 - De geboorte van de FeestPiano

Piano rood uitgesneden 250pxNa maanden van zagen, timmeren, schroeven en verven heeft Andy zijn eigen mini-grand piano gebouwd. Eind september was deze eindelijk klaar en Andy is vanaf nu ook met een SOLO Pianoshow te boeken met de nieuwe mini-grand piano.

Deze piano is een stuk kleiner dan de piano's van de Wild Pianos. Daardoor is de nieuwe piano veel beter inzetbaar op locaties waar er minder podiumruimte aanwezig is.
De witte mini-grand is voorzien van LED strips die de piano in allerlei kleuren kan verlichten. En - uniek in de hele wereld! - de pianozijkant kan heel eenvoudig veranderd worden naar allerlei thema's of zelfs logo's van bedrijven.

2018 - Januari - De start van Artist4U

Artist4u logo 250Artist4U (spreek uit: "artist for you") / Website: www.artist4u.nl

Dellenoy Entertainment bestaat al meer dan 20 jaar. Eerst met maar 1 act; Andy Dellenoy - zanger/one-man-band.
Echter is daar later "Duo de Dellenoy Brothers" bijgekomen, en weer later de pianoshows "Wild Pianos" / "FeestPiano" en "PianoStars".
Iedere show-act kreeg een eigen handelsnaam, logo & huisstijl en de bijbehorende administratie.

Het werd voor klanten dan ook steeds onduidelijker, want de ene keer had men te maken met Dellenoy Entertainment, dan weer met de Wild Pianos, en dan weer met de FeestPiano... het werd verwarrend voor onze klanten. Ook wordt er door onze klanten steeds meer 'externe' artiesten ingehuurd via ons.

Ik heb met Dellenoy Entertainment een goede reputatie opgebouwd, maar bijna niemand wist hoe men "Dellenoy Entertainment" correct kon spellen. Markttechnisch is Dellenoy niet de meest gemakkelijke naam. Tijd voor duidelijkheid dus.

Daarom hebben wij voor onze entertainment acts sinds januari 2018 gekozen een nieuwe 'overkoepelende' naam: Artist-4-U. Alle contacten, contracten, en facturatie wordt vanaf 1 januari 2018 uitgevoerd door de handelsnaam Artist4u.

 2018 - Einde van de Dellenoy Brothers

Ik ben nu zo'n 12 jaar aan het optreden met mijn broer Berry. We hebben lange tijd samen opgetreden als de Dellenoy Brothers. Toch merkte wij dat er verschillen zijn in de muzikale richtingen die we uit willen gaan. Laat ik het benadrukken; we hebben absoluut géén ruzie!  We blijven ook gewoon samen optreden met de Wild Pianos pianoshow. Het is alleen zo dat wij samen hebben besloten dat er geen echte toekomst in de Dellenoy Brothers meer is. We hebben allebei onze eigen ideeën qua optreden en muziekkeuze. We hebben allebei een eigen idee over welke richting we willen gaan. En dat rijmt niet goed meer met dit duo. Om onze creativeit niet in de weg te zitten, stoppen we daarom met het aannemen van nieuwe boekingen.
Mijn focus ligt nu op mijn eigen ontwikkeling, en die van mijn broer op de ontwikkeling van Berry Blue Eyes.

2018 december - Duo "Cruzin"

cruzinIk mocht Wendy Woop in juni ontmoeten tijdens het smartlappen festival in Roosendaal. We kwamen aan de praat en al bijna direct was er een muzikale klik. Wendy is vooral bekend door haar Nederlandse singles van ouderwetse Rock&Roll liedjes, en de samenwerking van Wendy met mijn pianoact was al snel beklonken. Onder de naam "Cruzin" brengen wij muziek met een grote knipoog naar de fifties en sixties. Onze premiere optreden vondt plaats op 16 december 2018 in cafe Chagall. Met heel veel positieve reactie vanuit het publiek. Een leuke en vooral gezellige ontwikkeling.

 

Het is inmiddels een lange tekst geworden, deze biografie cq verhaal. Toch hoop ik dat ik nog vele hoofdstukken mag toevoegen aan mijn relaas.
Tot zover, en met muzikale groeten,

Andy Dellenoy. ;)

Contact

Artist4u logo 250

Boekingskantoor Artist4U
Tel: 0165-533200
Email: info@artist4u.nl

Boekingen via Artist4U